tisdag 29 september 2015

Jakten på den perfekta grå väggfärgen...

Vi har länge varit inne på att ha en ljusare grå nyans på våra våra väggar invändigt och då med 15% svärta vilket är färgkod NCS 1500. Detta för att få en fin kontrast mot de vita detaljerna såsom lister och innerdörrar. Det känns lite nu som att grått är det nya vita. Men sen har vi aldrig riktigt spikat exakt vilken färgkod som är den rätta, det perfekta gråa.

Som jag har googlat läst och tittar på väggar då vi besökt andra mm. Vad jag lärt mig är att när man tittar på färgproverna på de klassiska små lapparna så uppfattar ögat den neutrala grå färgen som den bästa grå dvs NCS1500-N. Dock så kan denna när den målas upp lätt uppfattas att gå mot blått. Istället ska man välja en grå med en liten brytning av gult NCS 1502-Y vilket blir en mer varmgrå nyans. På färgprovslappen kan man dock tycka att denna känns mer beige. Men som någon skrev så bör man stå emot detta och välja denna med den lätta gula brytningen. Dessutom rekommenderade en målare att om man har vita lister med gul brytning i vilket är det vanligaste dvs den Stockholmsvita nyansen så bör även väggfärgen ha en liten gul brytning. En annan färgkod vi varit inne på är NCS 1502-Y50R vilket är en lätt brytning med både gult och rött i.

Nu måste vi ju snart spika vilken färg det tillslut blir och färgkoderna har snurrat i  mitt huvud de senaste dagarna. På ett av de kontor jag jobbar på 1/dag i veckan så finns det en fin grå färg i fika rummet. Så idag tog jag med mig mina 3 färgprover för att se vilken grå det är på den väggen. Vinnaren blev NCS 1502-Y (dvs den med en liten gul brytning i). Så det blir färgen vi väljer:) Känns skönt att få bocka av det!


 Väggen i fikarummet på kontoret


Mina 3 färgprover från vänster: NCS 1502-Y50R, NCS 1500-N, NCS 1502-Y
10 kommentarer:

 1. Men TACK, efterlängtad info! Jag hade verkligen kört fast i gråskalan. Är livrädd för att väggarna ska gå mot det blå, jag vill ha varmgråa väggar. De Sthlms vita listerna blir de mindre gula o mer vita m 1502-Y på väggarna? Har jag fattat rätt? Vi har valt bort vita väggar helt då jag tycker att det gula i sthlmsvitt blir så framträdande mot vit-vit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fattat helt rätt enligt min mening! Det har verkligen varit ett pyssel att hitta rätt. Mern jag känner mig nu trygg med att välja NSC 1502-Y.

   Radera
  2. Perfekt. De här måste jsg hålla i minnet tills det är dags. Tror också att grått är det nya vita!

   Radera
 2. Grått är väl det nya vita! :-) Vi valde en helt neutral grå i hela huset (1000-N) men oavsett grå blir det en fin kontrast mot dörrar, lister, foder osv. Blir lite mer hemtrevligt genast.

  SvaraRadera
 3. Hej, håller på att välja färg nu och är också inne på NCS 1502-Y - har du någon bild på hur det blev hemma hos er? Är ni nöjda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Vi valde i slutändan mellan NCS 1502-Y och NCS 1502-Y20R som var snarlika med skillnaden att 1502-Y20R Även har en liten skvätt rödton i sig. För oss blev det i slutändan den senare med liten gnutta rött förutom den gula brytningen. Vi är mkt nöjda och det finns bilder att se i bloggen under 2016 då jag fotat under flera besök under byggets gång. NCS 1502-Y har jag sett hos en kompis och även den blir otroligt bra. Lycka till med färgvalet.

   Radera
 4. TACK så mycket för detta!!! Du bekräftade precis att jag ska ta just den färgen som jag velat över i 2 veckor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att jag kunde hjälpa dig på traven. Den färgen blir jättefin:)

   Radera
 5. Vilken tillverkare av färgen är det som är uppmålat?

  SvaraRadera