tisdag 1 december 2015

Kakel funderingar i badrum

Vår målare har äntligen inkommit med sin offert för målning av väggar i vårt hus vilket skulle summera till ca 17.000 kr. Myresjöhus erbjuder tapetserade väggar som standard med ett litet begränsat utbud så vi skippade det och det blir målade väggar i nästan hela huset med undantag från en fondtapet i vår sons rum.

Dock då hade målaren lite tveksamheter kring vår utformning av badrummet med tanke på de regler/rekommendationer som finns vad gäller zonindelning av själva badrummet enligt nedan.

– Zon 1: Vattentätt, för ytor som utsätts för spolande vatten (vid duschar, badkar, bideer)
– Zon 2: Vattenavvisande, för ytor i närheten av zon 1, som utsätts för vattenstänk eller kondens (tak samt väggar vid handfat, wc etc.)


Vi hade tänkt att vid vårt badkar ha en halvkaklad vägg likt bilden nedan. Dvs kakel enbart 1,20 upp på väggen. Men då klassas väggen som zon 1. dvs den ska vara helt vattentät. Så här lutar det åt att vi får tänka om... 

 Nedan är hur vi tidigare tänkt vårt badrum vad avser hel och halvkakling. Badkaret är tänkt att stå med kortsidan och blandare mot samma vägg som toaletten och sedan med långsidan 30 cm från ytterväggen. (Dubbelhandfat vid nischen bredvid duschen).
Nu tänker vi eventuellt helkaklat upp till taket vid ytterväggen bredvid badkarets långsida men enbart fram till fönstret. Och sen istället öppna upp för lite målat och halvkaklat över toaletten och bredvid dörren in till badrummet. Jag har hört av mig till kakelfirman för att se om de kan skissa upp det förslaget i 3D. Då blir det lättare att skapa sig en uppfattning av hur det kommer att se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar