söndag 19 mars 2017

Vår i luften

Vårkänslor! 
Snart kommer värmen och med den alla uteprojekt på tomten. Det första på agendan är att plantera en häck mot gatan. Våt landskapsarkitetkt föreslog en häck av Avenbok vilket många i vårt nybyggda område valt. Det känns dock som det tar tid innan den blir tät och den ska ej beskäras fören den nått önskad höjd. Vi har därför även börjat titta runt på fler alternativ samt att det kan vara kul att inte ha samma som resten av grannskapet. Ett av alternativen vi kikat på är en häck av Svart Aronia.

Sä här beskrivs Svart Aronia:
Den är vacker nästan året runt. Den stiger upp tidigt på våren och bjuder på spirande grönska innan den slår ut i vita bisamlande blommor. Under sommaren är busken friskt grön och tät, med blanka blad, för att på sensommar och höst nå sin höjdpunkt då mängder av svarta bär bäddas in i bladens lysande röda färg. Aronia ger svarta bär som innehåller många nyttigheter. På bären kan du sedan koka sylt, saft, marmelad eller gelé, men du kan även använda bären till vin.
Älskar hur den blir härligt röd på hösten

Vita vårblommor på Svart Aronia


Den andra varianten av häck är Vintergrön Liguster. Det vi är lite tveksamma till där är att dess bär är giftiga (kanske inte ultimat med barn) men annars är det ju fint med en häck som ej är lövfällande och håller sig grön även på vintern.

Så här beskrivs Ligustern:
Det är är en mycket populär häck som behåller majoriteten av sina blad över vinterhalvåret. 
Vintergrön Liguster ger ett anspråkslöst intryck och är mycket tät och lättskött. Den är även snabbväxande och växer mellan 30-50 cm per säsong beroende på väder- och markförhållanden.  Andra fördelar är att den tål hård beskärning och är lätt att forma plus att Vintergrön Liguster ligger alltid rätt i tid och trädgårdsrum. Bladen och blommorna på växten är giftiga om de äts.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar