söndag 29 mars 2015

50 Nyanser av Grått

Nu har jag helt snöat in mig på färgkoder! Vi har bestämt att vi i huset vill ha målade väggar i allmänytorna. Och för att få de vita listerna att träda fram mer skulle vi vilja ha en färg som går i ljusare grå. Men vilken av alla dessa grå nyanser som blir bra är frågan.

Efter att ha googlat på bilder och läst på om färgkoderna och brytningarna kanske den som heter NCS S 1502-Y50R kan bli bra. Här nedan ses några bilder på denna färg.










Andra färgkoder jag spanat in är NCS 1500-N och 1502-N2002-Y. Jag får helt enkelt ta hem lite färgkodslappar och se vad som går fint ihop med golvet.

onsdag 25 mars 2015

Drivvedsbets

Igår när jag satt och googlade lite inredning upptäckte jag nått nytt; drivvedsbets! Riktigt snygg bets som ger träet den där lite vindbitna looken. Min man har för avsikt att till sitt kontor/musikrum göra ett eget skrivbord med en lång bänkskiva och benbockar eller förvaringshurtsar på sidorna. Att sedan betsa bänkskivan med drivvedsbetsen tror jag blir toppen likt bilden under.






Även snyggt att bygga ett bord av plankor och betsa



Kanske kan bli ett sidobord av en Europa pall också:)

söndag 22 mars 2015

Tänker på soffor

Nu är det ju ett bra tag innan det är dax för oss att flytta in i nya huset men det är ändå kul att börja tänka på inredning. Jag har alltid gillat stilen på den klassiska Howard soffan. Men då vi är en familj med en liten kille så kan det bli mycket kladd och spill och det känns idag inte aktuellt att kosta på en dyrare soffa. Dessutom har vi en önskan med att framöver utöka familjen med en liten till och då kan det vara bra att tänka praktiskt. Därav har jag fastnat för Ikeas Soffa Stocksund med fina former och svarvade ben. Denna soffa har dessutom avtagbar och tvättbar klädsel vilket är guld värt för en barnfamilj.










Tvätt

I Myresjöhus standard för en tvättstuga är det inte mycket som ingår inredningsmässigt. Tvättinredningen levereras via HTH och skissas upp samtidigt som köket. Vi har i vårt hus valt att ha ett ganska litet tvättrum på ca 5,5 kvm där vi satt in ett städskåp samt tvättmaskin och torktumlare i form av en tvättpelare och även tvättho med skåp under samt en bänkskiva. Se ritning nedan. Då HTH:s skåp mm är ganska kostsamma har vi valt att efter inflytt fylla på själva med eventuella väggskåp från Ikea. För att kunna få allt enhetligt har vi även därav valt bort handtagen på skåpen för att kunna sätta in samma handtag på alla skåp i efterhand.






I vårt hus ingick tvättinredning för ca 5500 kr och vårt städskåp, tvättställsskåp och bänkskiva gick på ca 6000 kr.


I vårt tvättrum tänker vi oss ett golv i vitt och ljusare grå i rutmönster med diagonal sättning likt den nedre bilden.






Matchande tvättkorgar i grått att ha under bänken.




onsdag 18 mars 2015

Golv bekymmer

Nu är vi klara med vår slutbeställning av huset vilket känns riktigt skönt! Ett problem återstår dock. Problemet är att vi inte kunnat hitta ett golv vi riktigt älskar hos den leverantör som Myresjöhus erbjuder i sin helentreprenad vilket är Boen, en norsk golvleverantör.

Vi har verkligen vänt och vridit på valen. Boen har många fina golv vi kan tänka oss men problemet är att alla dessa som vi fastnat för är i oljat utförande. Vi har läst på mycket om oljade golv och det är ett stort åtagande då dessa kräver löpande underhåll med att olja in dem på nytt med jämna mellanrum. Myresjöhus lämnar dessutom inga garantier på oljade golv. Hur mycket vi än vill så kan vi inte helhjärtat hitta ett golv hos Boen i mattlackat utförande.

Detta är lett till att vi nu som ett första val i vår slutbeställning helt valt bort golvet!! Hjälp!? För detta har vi fått ett avdrag på ca 80.000 kr. Detta gör att vi då kan välja att köpa det golv vi verkligen vill ha vilket är bra. Hur allt detta ska lösa sig med inköp, vem som lägger golvet mm vet vi idag inte vilket för mig känns lite läskigt. Vår säljare säger att detta kommer troligen att lösa sig då vi närmar oss husleverans och kan ha ett samtal med snickare mm. Förhoppningsvis så kommer de som jobbar med bygget via Myresjöhus entrepenad kunna lägga in golvet men det kunde vår säljare ej svara på idag.

Vi lutar ändå åt att gå enligt detta och inte kompromissa och välja ett golv vi inte riktigt brinner för. Det golv vi vill ha är Kährs ek nouveau snow.





tisdag 17 mars 2015

Slutbeställning del 2

Fler val vi igår gjorde på vår slutbeställning av huset var bl.a dessa:


Klassiksa spröjs på fönstren.





Vi valde trappan Classic från Snickarlaget med steg och ledstång i svartbetsad ask och resten vitmålad. Vi kommer även att utnyttja utrymmet under trappan som förvaring genom att stänga igen här och ha igensatt med en dörr. Det nedre steget kommer att vara ett sk blocksteg med en liten utbuktning vilket är en fin detalj.





I huset har vi även valt till en eldstad från Eldabutiken. Denna heter Jötul 16C. Jag gillar verkligen utrymmet för vedförvaring längs ned. Vår kommer liksom den på bilden att vara placerad i ett hörn i vardagsrummet.






Köksfläkten Orleans är från Thermex och kommer vara frihängande över köksön. Vår har vi valt att få i ett helvitt utförande så att den mer ska smälta in och inte ta för mycket uppmärksamhet.




Mellan hall och vardagsrum/kök kommer vi ha dessa pardörrar vilket känns pampigt!


Fokus blandare...

Aldrig har intresset varit större för blandare här hemma tidigare. Något jag aldrig direkt tänkt på eller ens uppmärksammat hos andra innan. Men nu så minsann har det blivit otroligt viktigt att hitta rätt och att de ska gå i den rätta stilen. Imorgon bitti är tanken att vi ska färdigställa vår slutbeställning hos vår säljare på Myresjöhus, det som vi inte hann med på mötet tidigare i veckan. Då kommer vi fokusera på badrum:) Och det är där det dyker upp en massa blandare! Vi valde ju att i köket välja bort Myresjöhus val av köksblandare för att kunna köpa egna. Det ser ut som att vi gör detsamma med badrummet. Dvs väljer bort kranarna i båda badrummet samt även badkarsblandaren och tackduscharna med allt som hör till där.

Här är det vi är inne på att köpa istället. Vi har hittat en snygg serie hos Duschbyggarna som heter Oxford som går i en klassisk stil vilket vi fallit för.



Duschen i guld är otroligt läcker men jag tror vi kommer välja varianten i krom då det kanske kan bli lite för mycket gulddetaljer annars.



 Badkarsblandare Duschbyggarna




måndag 16 mars 2015

Slutbeställning del 1

Idag påbörjade vi vår slutbeställning med säljaren på Myresjöhus. Vi hann en bra bit på vägen men kommer fortsätta senare i veckan. Detta tar längre tid än man kan tro då allt ska bli klart för att kunna lägga in beställningen av huset och ansöka om bygglov.

Här är några av de val vi gjorde idag.


Balkongräcke i stående svartmålad aluminium. Ett plus var att vi även fick veta att en trätrall ingår i balkongpriset!



Vi valde till slut dessa lister i traditionellt utseende. Vi gillar absolut utseende men hade egentligen tänkt oss lister som är högre i sin utformning än dessa som har ganska normal höjd. Att vi trots allt frångick de riktigt feta listerna var att de inte gick att välja via Myresjöhus och att sådana även kräver viss utsågning vid låga fönsterpartier. Ett sådant val hade krävt mycket från vår sida och att vi helt valde bort listerna samt troligtvis även dörrfoder då dessa ska matcha för att istället beställa allt detta själv från snickaren som sedan ska utföra jobbet och ta en kostnad vid sidan av. Kostnad för detta skulle då vara okänt. Det skulle säkert blivit snyggt men man får helt enkelt välja vad som är värt att ta ansvar för och vad som inte är det. Vi väljer bort en del annat som vi själva ska köpa in och detta kändes som ett val för mycket.



Till vår entré valde vi dessa snygga pardörrar med klarglas i en grafitgrå färg som i stort sett ser ut som svart. Svart gick ej att välja som färg då den färgen lätt blir för varm i solen och då lättare kan spricka. Vi har dock sett färgen som vi valde på ett par dörrar som en av våra grannar valt och de ser svarta ut så det känns bra.


Innerdörrar valde vi dessa som heter Dooria Stil 378. Vi kommer dessutom att ha dubbeldörrar i samma serie. Dörrhantagen eller dörrtrycke som det kallas valde vi helt bort då urvalet från Myresjöhus var väldigt krasst. Detta innebär att vi själva köper in egna handtag och levererar dessa till snickaren som sedan monterar dem. Detta var helt klart en enklare detalj att välja bort än listerna då dörrhandtag är mer hanterlig del att själv köpa in. 

Vi tänker oss dörrhandtag i denna stil i mässing.


Andra viktiga val idag hade att göra med tilläggsisolering mellan våningsplanen då vi bygger två plan samt ljusisolering mellan väggar. Detta var ingen större kostnad och vi valde därmed till detta mellan de flesta väggar där man kan tänka att det behövs samt även i mellanbjälklaget.

När vi är inne på saker som vi valt bort i Myresjöhus entrepenad så skippade vi deras köksblandare och kommer att köpa in egna som då kommer att monteras till oss. Även detta relativt lätthanterligt. Vi tänker oss köksblandare i mässing likt denna.

Många val är det som ska göras och jag berättar mer om fler val vi gjort en annan dag:)






söndag 15 mars 2015

Nu börjas det...

Nu börjas det säger min man då vi idag slog till och beställde nya barstolar till köksön i vårt hus. Ja vårt hus som ännu ej är byggt. Haha! Men jag hittade sånt bra pris så vi slog till helt enkelt. De kan ju förvaras ouppackade i vårt förråd. Vi har samma slags stolar till vårt matbord och tyckte att det kan passa bra med matchande barstolar då de kommer stå nära matsalsbordet.

Så ja, detta är väl bara början...



Till stolarna har vi idag en liten fårskinnsplätt så det kanske bli lika till barstolarna:)



Älska vin!

Vi har länge önskat ha en vinkyl här hemma och nu blir det verklighet! Vi har i vårt kök ritat in en plats för en liten smal vinkyl med plats för 7 st flaskor. Vi har valt att placera den i köksön ut mot matplatsen. Detta blir ett stort lyft från vår "vinkyl" idag som i praktiken består i att vi ställer flaskan vid balkongdörren som står lite på glänt.




lördag 14 mars 2015

Köksskissen

Nu är vi klara med vårt kök och har fått den slutgiltiga köksskissen. Köket är skissat med hjälp av HTH kök i Jönköping vilka är Myresjöhus köksleverantör. Vi är riktigt nöjda med skafferiet i hörnet samt den fristående köksön med spisplatta på.

I det hus som vi utgått från i våra ritningar dvs huset Stjärnvik så kostar standardköket ca 80.000 kr. Allt utöver denna kostnad blir vår tillvalskostnad för köket. Vi har för vårt kök valt att kosta på mycket extra finesser såsom bänkskiva i sten/komposit samt att utnyttja vår extra takhöjd på 2,70 genom att ha genomgående överskåp upp till taket. Vi har även valt till s.k. softclose på alla lådor och skåp och valt integrerad kyl, frys och diskmaskin dvs att dessa är täckta med en luckfront. Vårt standard kök var även ritat med mestadels skåpluckor och vi har i underskåpet nu i stort sett endast lådor vilket vi tycker är mer praktiskt.



Besök på tomten

Idag har vi varit en sväng ut till vår tomt. En riktigt härlig solig dag att göra detta på. Vi längtar efter att få flytta ut. Vår baksida kommer att ha skogen som enda granne och vi passade idag på att undersöka den lite mer genom att ta en promenad inåt skogen för att se vad det kan finnas för härliga lekställen för vår son.





tisdag 10 mars 2015

Bänkskiva kök

Tog en tur till HTH idag efter jobbet för att spana in bänkskivorna på nytt. Vi är i slutskedet av våra köksval och kommer snart att få ett pris på vad vårt kök kommer kosta utöver standard. Mycket blir det... Sedan råkar det ju vara så att vi fastnat för en lite dyrare kompositbänkskiva. Vi får se exakt vad det skiljer i slutändan men vi har fått ett kostnadsförslag på en snarlik bänkskiva och även den i komposit. Det som skilljer dem åt är att det är olika märken.

Den som ser ut att hamna lite lägre i pris heter Jetstone Clamshell medan den vi är inne på heter Silestone Cygnus. Vi gillar Silestone skivan mer då den har lite mer oregelbundhet i sitt mönster med mer "ådringar" medan Jetstone skivan är mer jämn i sin yta. Se nedan.

Silestone Cygnus överst & Jetstone Clamshell nederst

Mindre skiva är Silestone & större Jetstone



Förälskad i tegel

Jag har länge önskat mig en tegelvägg i mitt hem då jag tycker det är väldigt läckert på ett lite rufft sätt. Frågan är om man kan få in det någonstans i huset...








måndag 9 mars 2015

Lilla WC:n

Vi tänker att vår WC på nedreplan ska gå i ljusa vita färger med inslag av gråa toner. Hittade denna fantastiska bild på Vedums hemsida. Vedum är Myresjöhus leverantör för badruminredning.



Vi är inne på att göra något liknande med kakel endast ca 1,20 upp på väggen förutom runt dusch utrymmet där det ska vara helkaklat. Detta kakel "Biselando" tycker jag är en klassisk variant som vi troligen kommer att ha både i badrum och kök. Färgen på denna vägg känns härligt vargrå i sin ton.

Golvet lutar åt ett klinkers som har marmorkaraktär utan att vara äkta marmor som ju inte är lika tåligt men som utseendemässigt ser så ut.



Som badrumsinredning tänker vi oss serien Louis från Vedum i svart utförande med matchande spegelskåp. Tvättställsskåpet har en skiva i carramarmor runt handfatet vilket skulle passa fint med det marmorerade golvet.